Historie Melkvervoer
De Combinatie - Het embleem

DE COMBINATIE - HET EMBLEEM

“DE COMBINATIE” - HET EMBLEEM


Op de beginpagina van “De Combinatie” staat uitvoerig beschreven hoe door de samenwerking van de heren P. Merbis, G. van der Linden en C. Mastenbroek melkinrichting “De Combinatie" is ontstaan. Het wagenpark moest natuurlijk ook herkenbaarheid uitstralen en daar hoorde een bedrijfsembleem bij. Vandaag de dag heet dat een bedrijfslogo, dat je al snel zelf ontwerpt op de computer middels een kant-en-klaar programma, inclusief voorbeeldsjabloon, of er wordt een design-bureau ingeschakeld.


Dat er eind jaren ‘40 wel iets meer voor kwam kijken, getuigt het verhaal hieronder van oud- werknemer van het eerste uur, de inmiddels 90-jarige Piet van Delzen, die overigens nog over een uitstekend geheugen blijkt te beschikken en die tijdens een bezoek van Peter en Wim den Hartog nog prachtig kon verwoorden hoe het er toen aan toe ging. Peter en Wim kwamen met het idee - na het zien van deze website - het verhaal te delen met de vele bezoekers van deze site en ze stuurden mij een email met de volgende tekst:

Interessant dat het embleem echt de kenmerken vertoont [kleurenkeuze en stilering] van kunstrichting “de Stijl”van Theo van Doesburg en Piet Mondriaan.

Beste Hans,
“Deze week was ik op zoek naar gegevens van “De Combinatie”, omdat mijn vader (Maarten den Hartog),zus (Lydie den Hartog) en oom (Adriaan den Hartog) bij de “Melkunie/Combinatie” werkzaam zijn geweest. En toen liep ik tegen deze prachtige site aan. Mijn complimenten. Gisteren waren mijn neef Wim (zoon van Adriaan) en ik op bezoek bij ome Piet van Delzen (90 jaar!). De verhalen over De Combinatie kwamen los.”

Hier het verhaal, opgetekend uit de mond van Piet van Delzen

De kleur rood bleef niet de huiskleur van "De Combinatie". Ik zelf heb ik nog met blauw gespoten cabines gereden, zoals een Bedford Torpedo, een Volvo "neus” en een International. Maar alle nieuw aangeschafte wagens werden gespoten in de kleuren zacht geel, met blauwe spatborden en onderkant. Maar het embleem bleef zo als het was, zowel op de deur als op de laadbak, en alles met de hand geschilderd.

…Voor de fusie van de bedrijven moesten alle wagens rood geschilderd worden. Op de deur moest een embleem komen, maar men wist nog niet wat. Ik deed de suggestie voor een melkfles met in de melkfles een koeienkop. Dat vond men wel wat en ik kreeg het verzoek om het voorstel uit te werken. Ik nam contact op met Piet Lamers, een schilder uit Overschie. Die gozer kon ontzettend goed tekenen en schilderen. Piet heeft vijf of zes ontwerpen gemaakt. En samen met Piet heb ik een ontwerp uitgezocht en dat is het bekende embleem geworden. Piet Lamers heeft persoonlijk als eerste het embleem op een deur geschilderd…”

Maarten den Hartog - geb. 28-11-1917, de vader van Peter, was ook aanwezig bij de opening van "De Combinatie" in 1953, getuige deze foto’s waarop te zien is dat hij een speech hield en mee hielp bij de onthulling van de plaquette, aangeboden door het gezamenlijk personeel. Op de foto rechts zien we Maarten in 1978 in zijn functie als chef-uitgifte.

Adriaan den Hartog - geb, 05-04-1892 bij zijn melkkar; Adriaan heeft jaren als melkslijter gewerkt bij coöperatie “De Vooruitgang”, in Rotterdam.

Terug naar boven ↑

Pagina 35